berg- en bochtentraining duitsland

'beginners'

WaAROM deze bergtraining?

Kijk maar naar het plaatje! Je wilt de bergen in! Je wilt op motorreis! Wij merken dat voor onze uitdagende motorreizen door de bergen ervaring in de bergen ten zeerste aan te raden is. Voor uw veiligheid maar ook om er het meeste van te genieten!

training

Mooie lijnen rijden en heerlijk in die bocht zitten is waar wij motorrijders het voor doen! Om dit allemaal onder de knie te krijgen of juist weer de puntjes op de i te zetten is deze training bedoeld. De training wordt gegeven door een KGI instructeur van de KNMV!

Hotel

We verblijven deze dagen in een prachtig hotel in Winterberg. Na een dag intensief training en het geleerde direct in de praktijk te brengen kunt u heerlijk ontspannen in het zwembad van het hotel! Naast leren gaat het natuurlijk ook om genieten!

Moeilijkheidsgraad

Winterberg ligt in het natuurgebied Sauerland in Duitsland en geschikt voor alle typen rijders. Deze training richt zich op de 'beginners'. De motorrijder die echt voor het eerst naar bergachtig gebied gaat. Het Sauerland staat namelijk bekend om zijn goed onderhouden wegen, het glooiende landschap en de overzichtelijke bochten. Het tempo in deze training ligt lager dan bij de gevorderden training. Een ideale eerste kennismaking!

525

Donderdag 12 mei 2022 - Zondag 15 mei 2022

Beschrijving bergtraining

U verblijft in een prachtig hotel in Winterberg. Midden in het natuurgebied Sauerland. Het hotel beschikt over een uitstekend restaurant, een gezellige brasserie met terras en bied heerlijke mogelijkheden om te ontspannen waaronder een zwembad en sauna

De training vangt aan in het hotel. U wordt op donderdag 12 mei 2022 om 13:00 uur in het hotel verwacht waar u ontvangen zult worden door uw reisbegeleider en instructeur. Hierna volgt een kennismaking, een leuk stukje theorie om daarna direct aan de slag te gaan met een korte route! De training eindigt in het hotel waarna u zelfstandig naar huis kunt rijden. Mocht u het willen kunnen wij u een touristische heen- en terugreis aanleveren. Winterberg ligt op 315 kilometer/ 3.5 uur rijden vanaf Utrecht.

Om deel te nemen aan onze groepsreizen richting de bergen van Oostenrijk, Zwitserland en Italië merken wij dat ervaring in de bergen aan te raden is. Dit in verband met uw veiligheid maar ook om er ten volste van te genieten! 

Deze bergtraining leert u de principes van het rijden in de bergen. De training is geschikt voor beginners en ervaren rijders die graag de puntjes op de i willen zetten. Diverse onderdelen zullen  besproken en beoefend gaan worden. Tijdens de training zal het geleerde direct in de praktijk gebracht gaan worden tijdens het, eventueel begeleid, rijden van schitterende rond ritten door Luxemburg en de Eifel in Duitsland. 

De bergtraining zal zich richtgen op het vlot en veilig rijden van bochten in de bergen. De training volgt het principe van de 4 K’s. Kijken, klaar zijn, kantelen en kracht opbouwen/ accelereren en wordt gegeven door een KGI instructeur van de KNMV. 

We duiken de theorie in, gaan op pad de bergen in en gaan oefenen. Veel oefenen en dat betekend bochten rijden! De instructeur zal de cursisten allemaal individueel behandelen en door te kijken naar elkaar zullen we leren van elkaar! 

Kijken: Om een bocht goed te gaan rijden moet je eerst weten dat er een bocht aankomt. Goed kijken is noodzakelijk! Scan de weg, wat gebeurd er om je heen, waar wil je naartoe, hoe scherp is de bocht, hoe gaan we door de bocht en waar willen we uitkomen?

Klaar zijn: Voordat je de bocht in gaat moet je klaar zijn. Klaar zijn om de bocht te rijden! Wat is de juiste aanvangssnelheid? Welke versnelling zit je in? Wanneer en hoeveel moet je remmen? We willen namelijk niet te vroeg insturen en de apex te vroeg aansnijden of juist te wijd de bocht uit komen en op de verkeerde weghelft belanden. We gaan leren om klaar te zijn. We beginnen rustig aan om de basisprincipes te beheersen. We gaan zorgen dat de motor in het juiste tourengebied zit, in de juiste versnelling zit, dat we de bocht goed aansnijden en dat we de juist apex zoeken. De late apex ligt namelijk ergens anders dan op het circuit! We willen vlot door de bocht maar wel op de veilige lijn, een tegenligger willen we namelijk niet tegenkomen!

Kantelen: We gaan de bocht in en dat is toch even anders dan in ons mooie platte en overzichtelijke Nederland. In de bergen zie je namelijk vaak niet waar de bocht heen gaat en wat er in de bocht allemaal gebeurd. Is het een 90 graden bocht, loopt hij verder door of is het zelfs een haarspeldbocht? We gaan extra aandacht besteden aan het rijden van lijnen. Aan het zolang mogelijk veilig aan de buitenzijde van de bocht te blijven om daar zolang als mogelijk te blijven om het punt te vinden waar je naartoe wilt. Zodra we dat punt gevonden hebben ligt daar onze focus en willen we daarheen! We gaan het kantelen van de motor leren en we gaan leren waarom we dat doen! We gaan het over motordynamica hebben, krachten als centrifugaalkracht en we gaan dat ondervinden. Voelen en ervaren is de beste leerschool! Het fenomeen tegensturen gaan we behandelen. Het drukken tegen je linker en rechter handvat om de motor te sturen en je motor te kantelen. We gaan de juiste apex voor de bergen opzoeken! Waar ligt die namelijk? Zoeken we de vroege apex, de circuit apex of juist de late apex? 

Kracht opbouwen: Nu komt het moment dat we in de bocht zitten. We hebben gekeken, we zijn er klaar voor, de motor is ingekanteld en het gaan lekker! We gaan leren te accelereren in de bocht. Hierdoor verhoogt de grip van de motor en rijden we gecontroleerd en gebalanceerd door de bocht. We gaan ervaren hoe stabiel de motor in de bocht ligt bij het accelereren maar ook wat er gebeurd als we moeten remmen of als we het gas dicht draaien. De stabiliteit van de motor zal verslechteren en daar gaan we mee leren omgaan. Uiteraard gaan we uitgebreid aandacht besteden hoe we een dergelijke situatie moeten voorkomen. Langzaam de bocht in, snel de bocht uit!

Tijdens persoonlijke aandacht van de instructeur kan er gebruik worden gemaakt van oortjes zodat de instructeur direct tips & tricks kan geven aan de cursist!

Het Sauerland staat bekend om zijn prachtige natuur, zijn glooiende landschap en schitterende en goed onderhouden wegen. De wegen in het Sauerland zijn mooi, het landschap is vriendelijk glooiend en de bochten zijn voor zover dat mogelijk is in de bergen overzichtelijk te noemen. Een perfecte leerschool voor het leren rijden in de bergen. Uiteraard zijn de benzineprijzen in Duitsland zeer gunstig! En dat op maar een aantal uur sturen van Nederland. Ideaal voor een uitgebreide training rijden in de bergen!

Voor deze bergtraining is het een vereiste dat de motor van de deelnemer in een goed onderhouden technische staat verkeerd. Tevens is een vereiste voor het volgen van de training dat de deelnemer op de motor gekleed is in correcte motorkleding. Hieronder verstaan wij een goed motorpak, motorhandschoenen, motorlaarzen/schoenen en een goedgekeurde motorhelm die voorzien is van het vereiste keurmerk. 

Just ride that bike!

rijles bochtentraining
De Kautenbach in Luxemburg, ook wel de mini Stelviopas genoemd