reistips

Je gaat op reis! Wat nu?!

Wat leuk dat je met ons op reis gaat! Of je nu alleen gaat of met een van onze groepsreizen, of je nu al ervaren bent of niet, er komt nogal iets op je af!

Om het misschien wat makkelijker te maken vertellen wij je hier wat van onze reistips!

Bagage

Hoe neem ik toch al die spullen mee op de motorvakantie? Voor een weekend trip is het allemaal nog te behappen. Maar wat als je met ons mee gaat op de geweldige hotel rondreis door de Alpen & Dolomieten? Een motorreis waar je lange afstanden overbrugt en in meerdere hotels verblijft. Met een tasje in de topkoffer ga je het niet redden maar wat dan? We zullen een aantal van onze tips opnoemen. We beginnen van voor naar achter:

Tanktas
Erg makkelijk om te hebben voor wat kleingeld, je zonnebril, een mondkapje, wat desinfectiegel, powerbank en dergelijk klein spul wat handig is om onderweg vaak te pakken.

Bagagerol
De bagagerol is een briljante uitvoering. Een tas, in verschillende groten, waar je een heleboel in kwijt kunt. En het is nog waterdicht ook! Wij hebben zelf de 60 liter variant. Dan wordt hij niet te zwaar en te breed namelijk en kan hij gewoon op het zadel gebonden worden met bijvoorbeeld een spin, spanbanden of speciale straps!

Koffersysteem
Een koffersysteem is geweldig. Je kan er een hoop in kwijt en het kan op slot! toch wel zo veilig voor de waardevollere spullen. Een let op is wel dat niet elk koffersysteem gegarandeerd waterdicht is. Waar je ook rekening mee zult moeten houden is dat de motor in sommige gevallen een stuk breder zal worden. Voor de Nederlanders is de file wel bekend. Naast dat ridjen we ook op zeer smalle bergwegen. Brede zijkoffers zullen je profiel minder smal maken en dat is iets waar je rekening mee zult moeten houden in de bergen.

Communicatie

Robert en Rob gebruiken beiden de Sena 30K intercom. Waarom de Sena? Het is een goed en bewezen systeem. De accu houdt het makkelijk een dag uit, het is een waterbestendig systeem en het grootste voordeel is dat er MESH op zit. Met een druk op de knop open je een open MESH netwerk waarin andere Sena gebuikers moeiteloos met elkaar kunnen praten. Het grote voordeel van MESH is dat het systeem voortdurend blijft zoeken naar verbroken verbindingen en weer direct een stabiele verbinding maakt. Dat is wel zo handig in de bergen!

Navigatie

Op onze motorreizen is navigatie een must! Ook tijdens onze groepsreizen. Wij rijden zelf met de TomTom Rider 550. Een goed navigatiesysteem en van alle gemakken voorzien. We hebben hem beiden boven de tellerpartij gemonteerd. Op deze manier heb je het beste overzicht in het verkeer en hoef je niet telkens naar beneden te kijken. Natuurlijk kun je achter ons aan rijden alleen het kan altijd voorkomen dat je even de groep kwijt raakt, wat verder af zakt etc. Dan is het wel zo fijn om zeker te zijn van de routes. Onze routes zijn trouwens voor zowel TomTom als Garmin gelijk! Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken!

Motorkleding

Motorkleding is een hele belangrijke! Je gaat de bergen in en het weer kan daar plots veranderen. Elke motorreis is weer anders. Het ene moment rijdt je in een prachtig dal en is het dik in de 20 graden, vervolgens kom je boven op de top van de berg en zie je overal om je heen sneeuw liggen en is het verdraaide koud! Of je rijdt van de zon in de regen en soms heb je helaas dagen achter elkaar regen! Dan is het wel zo fijn om goed, droog en ontspannen op je motor te zitten. De pakken van tegenwoordig kunnen van alles. Van Goretex membraam tot gelamineerde pakken. Helaas zijn die wel wat prijzig en zitten zelfs aan de beste Goretex pakken nadelen!

Goretex Z membraam/ direct laminaat
Rob heeft een pak van Rukka met een Goretex Z liner. Robert rijdt veelal in een motorjeans en lederen jas. Het voordeel van een goed Goretex z-liner pak is dat het flexibel blijft als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een direct laminaat en niet te warm zal worden. Direct laminaat daarentegen zal geen water doorlaten en niet nat worden. Vaak zitten er ook waterdichte ventilatieritsen op. Een nadeel van een Goretex z-liner pak is alleen wel dat het pak zelf nat gaat worden. Na een dag regen is je pak van buiten dus wel degelijk nat en zal het kouder worden. We hebben daarom altijd een regenpak bij ons! Zo blijft je pak zelf gewoon droog en warm. Een regenpak is echt een must en kost eigenlijk helemaal niet zoveel. Denk er ook aan dat je een droog sjaaltje of baclava meeneemt om eventueel te wisselen. Wij hebben zelf altijd minimaal twee paar handschoenen mee. Een doorwaai exemplaar en een wat warmer en waterdichte versie. Heb je geen handvatverwarming? Neem dan je winterhandschoen mee! Die bergtoppen kunnen echt koud zijn hoor!