Communicatie tijdens onze motorreizen

Communicatie...dat is nou nog eens een onderwerp waar je als motorrijders onder elkaar over kan praten. Niet heel gek want communicatie is, net als kleding, helmen en motoren zelf, een product waar enorm veel van op de markt is. De grootste namen die wij tegenkomen tijdens onze reizen zijn de systemen van Cardo en van Sena. Beiden prima systemen, maar absoluut 100% niet compatibel met de ander. In het verleden hebben wij gekozen voor Sena.

En dan ben je er nog steeds niet, want Sena biedt in de helm, op de helm, met of zonder Mesh ingebouwd of met een aparte adapter voor Mesh.

Wacht dat ging misschien een beetje snel... In het kort: met Sena kan je makkelijk verbinden met andere Sena gebruikers. Je kan ook met meerdere mensen praten, maar dat is gedoe en oudere systemen staan dat niet altijd toe. Daarom gebruikt Sena iets wat Mesh heet: je sluit je Sena aan op een Mesh adapter of het zit ingebouwd in je systeem en spreekt vantevoren af dat je allemaal op kanaal 1 zit. Op dat moment kan je met mensen die binnen bereik zijn praten. Het is dan niet de bedoeling dat je negen dagen Alpenreis elke bocht, vogel, tak in de groep bespreekt, maar er zijn momenten dat het leuk, interessant of zelfs erg handig is als je even wat informatie met elkaar kan delen. De begeleiders gebruiken het sowieso om informatie aan elkaar door te geven over de groep: zijn we bijvoorbeeld nog allemaal bij elkaar.

Het vervelendste: ondanks dat Mesh een algemene benaming is, is het geen algemeen systeem. De Mesh van Cardo is niet hetzelfde als de Mesh van Sena.

Heb je vragen over communicatie? Wil je advies? Kijk op onze Partners pagina. Uiteraard mag je ons ook aanspreken en geven wij je advies op basis van onze ervaring.